Total Pageviews

Saturday, December 31, 2011

AWAS KETIKA BERKATA-KATA

ASSALAMMUALAIKUM....

pernahkan korang dengar ayat "LEBIH BAIK DIAM DARI BERKATA-KATA"...
mestilah pernahkan!!!!tahukah korang mengapa ayat sedemikian tercipta???


maksud diam dari berkata-kata memang banyak dan boleh didefinasikan dlm pelbagai bentuk....


MENGENAI KEBURUKAN BERKATA SESUATU YANG MENDATANG DOSA


bende ape yg paling tajam didunia????
dan bende tersebut bukanlah sebilah pedang ataupun kapak tetapi salah 1 anggota dalam tubuh badan kita,iaitu LIDAH....
walaupun lidah adalah yg paling lembut tetapi ia adalah sangat berbisa dan tajam,


kerana lidah,
timbulnyer fitnah,
kerana lidah sesebuah kerajaan bole kecundang,
kerana lidah,neraka jahanam la tempat kita...


segala percakapan seharusnyer diatur atau ditapis...sekali kita bercakap mengenai sesuatu yg boleh mendatangkan dosa,mkn kita xbole menarik balik kata-kata tersebut....apabila ayat yg kita keluarkan daripada mulut atau lidah yg boleh menyakiti mane2 pihak tertentu,maka keperatusan kita untuk dicampak ke neraka adalah tinggi....
KEBAIKAN BERDIAM DIRI
Nabi SAW bersabda : “Mahukah kamu aku khabarkan kepadamu, dengan semudah-mudah ibadat dan sesenang-senang atas tubuh,ialah diam dan baik perangai.”
(Riwayat Ibnu Abiddunya dari Shafwan bin Salim).

Jika tidak dapat berkata-kata yang baik lebih baik mendiamkan diri. Berkata baik itu hendaklah kepada semua orang .Ketika Nabi SAW disarankan agar mengutuk orang-orang musyrik,baginda menjawab : “Aku tidak diutuskan untuk (melemparkan) kutukan,tetapi sesungguhnya aku diutuskan sebagai (pembawa) rahmat.”
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Demikian juga kepada orang bawahan sama ada kerana usia atau pangkat. Anas r.a , pembantu rumah tangga Nabi SAW berkata: “Aku membantu rumah tangga Nabi SAW selama sepuluh tahun dan belum pernah baginda mengeluh “ Ah!” terhadapku dan belum pernah beliau menegur ,kenapa kamu lakukan ini atau kenapa tidak kau lakukan ini? ” 
(Riwayat Ahmad)



sebenar ape yg dimaksud oleh ayat2 tersebut adalah DIAM mempunyai kelebihan yg tersendiri....
lidah diciptakan oleh ALLAH untuk kita berkata-kata atau mengucapkan sesuatu yg berfaedah dan mendatangkan kebaikan dan bukan digunakan untuk mengeluarkan kata2 yg sia-sia....jika kita diam x semestinyer kita lemah atau lembab...apabila kita diam maka,kita bole berfikir secara rasional...dan bukan sekadar kata2 yg kosong...cerdik diam lebih baik dan banyak manfaat daripada orng yg berlagak pandai(BODOH)yg banyak cakap....pepatah melayu ade berkata"diam-diam ubi berisi"...
Rasullulah bersabda mengenai kebaikan berdiam yg bermaksud
“Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam”. (Riwayat Bukhari & Muslim)
“Barangsiapa diam maka ia terlepas dari bahaya”. (Riwayat At-Tarmizi)
DAN AKHIR KATA DARI AKU....
MENEGUR AKAN KESALAHAN ORANG ADALAH TIDAK SALAH,
TETAPI APA YG SALAH ADALAH MEMIKIRKAN ATAU MENCERITAKAN TENTANG KESALAHAN ORANG...

p/S : AKU WAT ENTRY MENGENAI PERKARA INI,SBB AK PERNAH MELAKUKAN DOSA2 YG XSEPATUTNYER AK LAKUKAN....DAN AKU NAK KORANG TAW SUPAYA KORANG DAPAT MENCEGAH DIRI KORANG DARIPADA TERLEPAS KATA...AK INGIN KONGSIKAN ILMU YG AK DAPAT DARIPADA KESILAPAN LALU...DAN ENTRY INI ADALAH ENTRY TERAKHIR UNTUK TAHUN 2011...SO,JUMPE TAHON DEPAN K....BYE N ASSALAMMUALAIKUM...




Thursday, December 29, 2011

AzAm BaRu untuk tAhUn BaRu

Assalammualaikum
dan salam 1 malaysia...
ape kabar sume ???sihat kew....klau sihat ,alhamdulilah...

kali nie ak nak update pasal new year yg akn tiba dalam beberapi hari lagi...
klau ckp mengenai tahun baru,mesti lah ada kaitan dengan azam baru...
betul x???xyah jawab,sume da taw jawapannyer...confirm2 betul...
tapi ak ade dengar macam2 perkara yg akan berlaku pada 
tahon nie...tapi xpela...sume yg berlaku adalah ketentuan ILAHI...


berbalik semula mengenai azam...tapi sebelum 2,ak nak tanyer  1 soalan..
korang taw kew ape maksud azam???taw x?jawab la..apsal senyap je..
owh..mestila xtaw...2 pasal la korang diam je..hehehehehehe
Mengikut kamus azam adalah kemahuan,(keiginan atau cita2) yg sangat kuat tujuan (yg sesungguhnya) (sumber http://dict.rewaz.org/search/browse/azam.re)

tapi klau mengikut ak plak,sesuatu perkara yg kita ingin capai
 dengan tujuan dan harapan yg tinggi...macam ne???korang da paham kan skang...
klau xpaham lagi...xtaw la nak ckp ape...hehehehe

AZAM ak 2012,nak taw x???klau xnak taw xpe...tp
ak dengan ikhlas nak bagitau korang...sebenarnyar ak confius pasal azam baru nie..
sbb azam tahun lepas pown xtercapai...nie plak nak bukak BUKU BARU...huh!!!!
mcm ne pown...ak tetap ade azam...baru la idup lebih bermakna..hehehe...

AZAM BARU AKU.......
  1. firstly,mestila ak nak teruskan azam tahon lepas...nak belajar bersungguh-sungguh...tapi datang klaz pown malas...mcmne nak pandai...ye x???hehehE  
  2. secondly,ak nak beli sportrim moto...hehehe..tapi serius nie...bkn sekadar kata-kata...disbbkan ak pakai rim biase je yg selalu bocor..klau tiap2 minggu mcm nie..tokey balak pown bole bankrap..
  3. thirdly,nie paling penting untuk masa depan..ak nak pointer final sem 3 ak zuppps meningkat 3.0 keatas...disebbkan sem2 lepas ak gagal untuk mendapatkan pointer 3.0 keats..
  4. last skali....ak nak beli EMAS...hah...terkejut kew...serius beb...ak nak simpan emas...mana taw bergune masa-masa emergency...klau agak2 nak kawin cepat..xyah susah 2kerja siang mlm nak cari duit hantaran,gadai je la...xpown emas 2 jadi barang hantran...hahaha...jauh imaginasi ak nie...




ak da tentukan azam ak tahon baru ...
ak rase 4 pown da terlallu banyak....insyaallah dengan berkat dan rahmatNYA..
azam2 2 ak tercapai dengan usaha dan doa...

so,korang mcmne...APA AZAM BARU KORANG PLAK???

Tuesday, December 27, 2011

MeNaNTi KeHaDiRaNMu wahai PTPTN

hei,selamat berhari-hari....heeee
klau hidup di bandar metropolitan nie,
memang banyak menggunakan duit...
so,disebabkan kekeringan idea pada hari inie.....
ak nak update pasal PTPTN.hihihi.....

sebelum tu ak nak sedekah 1 pantun 2 kerat dgn 1 pantun 4 kerat....

AMIK LESEN P ADE UJIAN TITI,
WALAUPUN DUIT XDA PTPTN TETAP DIHATI....
(macam melalut je....lantakla...hehehe)

PERGI KARAOKE NYANYI LAGU DUET,
SINGGAH BUNDEL NAK BELI SELUAR,
POKET SUDAH KEKERINGAN DUIT,
WAHAI PTPTN BILA KAU NAK KELUAR...
(mcm x matching je..biarla..huhu)
PTPTN TETAP DIHATI

hehehe,jangan marah klau pantun 2 xkena...
nmpk nyer smentara nak tunggu ptptn nie kuar...
terpaksa la ak melantak meggi je la...

biaselah klau da nama student,awal sems mesti la nak pakai.duit banyak...
nak beli buku rujukan,buku nota,alat tulis,bayar yuran pengajian...
baju baru,seluar baru,beg baru(opss..ak xtergolong dlm golongan nie ye...)..
so,nak beli pakai ape klau bukan ptptn...
terpaksa la bergantung kepada ptptn,hehehehe....
duit adalah keperluan masa kini

selalunyer klau yg wat pinjaman ptptn nie kebanyakkan orng yg hidup sederhana la...
tapi orng kaya pown ade yg nak pinjam gak...ntah kenapa la...huh!!!
xcukup kew duit mak ayah bagi...hihihi(sorry,jgn terasa klau ade yg terasa..hehe)
so,sampai nie je la cerita ak..bye...
p/s:klau hati rase nak update...ia akan tetap meng-update jugak..walaupon kekeringan idea..
klau rase bosan pasal entry ni....sila beri komen anda dibawah...hihihihi...

Sunday, December 25, 2011

haram mengucapkan selamat hari natal

bile tengok je tarikh 25/12/2011...
ak terus on9 facebook...sangkaan ak memang tepat...
ramai yg wat status mengenai hari natal....
ade yg wish "merry chirsmas",ade yg wat "to my non muslim friends,merry crismass"

dan kebanyakkan yg update adalah orang melayu islam....
tapi xtaw la die melayu islam ke bukan.....
tapi ade statement yg menyatakan haram bagi kita orng islam,mengucapkan "selamat hari natal"

Penting!! Seorang bekas biarawati kristian yang masuk Islam memberitahu dalam ceramahnya, HARAM bagi seseorang umat Islam untuk ucap Merry Christmas..ini kerana ia bermaksud Sejahtera Keatas Tuhan Jesus (NAUZUBILAH) Sebarkanlah perkara ini, berdosa kita jika tak sampaikan benda yang hak.. (NAUZUBILLAH)


ingatkan bile statement 2 keluar...xder yg wat status...
tapi makin banyak plak...
bile ade yg tegur mula la melenting...

contohnyer:-

"aku cume wish je bkn sambut pown",

"wish bkn nyer haram pown,sambut yg haram",

"xyah nak tunjuk baik sangat la,mcm xpernah wat dosa",

banyak lagi la orng yg xpaham bahase nie....

nak kate budak2 sume nyer da akil baligh...muke da tue2...

der,hormat la sikit lu punyer bangsa dan agama...

klau kita sendiri penganut agama islam x hormat agama sendiri...

mcm mane orng nak hormat agama kita...






#apepown...peringatan nie bukan tuk korang yg beragama islam je tapi tuk ak gak...
ak nie bukan alim sangat pown,tapi cume nak kongsi cerita je....ejaan krismas
ak sengaja ubah2...so,harap2 jgn la ade orang islam mengucapkan kata2
yang tidak bole diucap ataupown HARAM#






Friday, December 23, 2011

TIPS UNTUK KURANGKAN TEKANAN

bile bercakap pasal tekanan nie...memang banyak la cabang2nyer....
contohnyer,tekanan bekerja,tekanan belajar,tekanan bercinta,kadang kala tekanan main game pown....
tekanan nie bermula bila ditimpa satu masalah..masalah yg dibiarkan atau berlarutan
boleh menambahkan kekusutan kepala hotak...yg paling bahayanyer bole jadi gile beb...
 gile, xpe lagi...kadang2 la(bagi yg stress bercinta) sampai sanggup nak 
bunuh diri....2 xpe lagi...nie ade yg sanggup bunuh pasangan nyer.....2 xpe lagi..ade pula yg sanggup bunuh parents sendiri sbb xbagi restu....2 xpelagi...berapa banyak XPE LAGI la....

nak elakkan perkara diatas terjadi,aku ade tips aku sendiri...


PERTAMA


dengan bermodal kan RM10...
korang ajak member2 korang pegi cybercafe,main game online..
main la ape2 game..tapi ak cadangkan korang main DOTA kew,COUNTERSTRIKER ker...
banyak la game kat cc sekarang....yg penting main sampai muntah...
percaya la...korang boleh kurangkan stress 2...hehehe...


KEDUA 


bersukan pown bole ilang stess taw....
klau xcaye...korang try la bwk member2 korang main futsal kat mane2 gelanggang
yg berhampiran dgn anda...tapi yg lagi bestnyer bile korang sendiri dapat score...
konfem ilang stresss...tapi klau korang minat sukan lain pown bole...
mcm snooker ke,pool ke,ragbi ke....ape2 jela...




KETIGA


pergi ar karaoke xpown menyanyi...
tapi klau ak nyanyi dalam bilik air suda...jimat kos...xyyah p RED BOX...
klau yg ade gitar,nyanyi sambil petik gitar 2 sampai lebam...hahhaa
klau yg berduit tu...ajk la member2 g karok kat RED BOX....
jgn pergi sorang2...nanti orang kata GILE...hahahaha


EMPAT


paling last skali adalah berdoa kepada allah...
minx la dipermudahkan segala urusan...
yg paling penting...jgn la kalau ade masalah jEw
baru nak solat....klau xde problem xpernah nak solat...ish3...bertaubat la...

#cubalah ilangkan stress dengan cara yg ak tunjukan,mesti ilang la tekanan tu...xde masalah yg xbole settle klau xcube...tp klau tips ak nie korang xle release tension gak...ak nasihatkan jumpe la pakar sakit mental kat mana2 hospital gile yg berdekatan..hehhehe..tapi insyaallah...tips yg keempat 2 bole meringankan segala-galanyer...mungkin yg keempat nie bukan tips tapi adalah jalan penyelesaian yg sebenar untuk menangani masalah2 korang...berdoa itu lebih baik dari segala-galanyer...dan solat itu juga bole menjauhkan kita dari segala maksiat...insyaallah..(da mcm ustaz la plak...hehehehe)#


Tuesday, December 20, 2011

mengapa lebih suke bercerita keburukan seseorng berbanding kebaikan ???

salam sume....
kali nie ak nak story pasal sikap segelintir masyarakat melayu...
perkara ak pecaya masih lagi berlaku dalam kalangan orng melayu kita....
kenapa??
ape faedahnyer???

persoalan diatas masih terngiang-ngiang di kepala ak...
da lama ak mengkaji dan menteliti tentang perkara tersebut....
setelah ak membaca,bertanyer kepada orang dan memerhatikan setiap gerak geri orng disekeliling ak...

kenapa???
bagi sesetengah orng,mencerita tentang keburukan seseorang atau bergosip,merupakan
salah satu daripada luahan rasa yg tidak puas ati dan marah atau lebih mudah cemburu...
mungkin mereka nampak keburukan seseorng tersebut walaupown sekecil kuman berbanding kebaikan yg sebesar tapak tangan...sifat ini juga bole mendatangkan salah sangka atau fitnah....

ape faedahnyer???
sebenarnyer ak sendiri tidak dpt menjelaskan nyer...
mungkin,mereka dapat merasakan 1 kepuasan yg berbeza....
bila mereka bercerita mengenai keburukan seseorang itu kepada teman2nya...
teman2nyer pula mula bersangka buruk terhadap orng tersebut...
dan dari situ mula la agedan mengumpat,mengutuk,mengeji dan mencaci....

kesannyer terhadap individu tersebut,
ramai orng akn menjauhkan diri daripada individu itu...
setiap kesalahan yg dilakukan walaupown sebesar kuman,akan menjadi bahan umpatan....
tapi bila mereka melakukan kebaikan,mereka jga menjadi bahan cerita...
contohnyer (cari publisiti murahan,tolong bermakna dan mcm2 lagi)
padahal individu tersebut melakukan dengan penuh keikhlasan....

ak sendiri pown pernah mengalami peristiwa sedemikian...
biasala...ak buat xtahu je...bagi ak,itu die punyer pasal...
hehehehehehehe

p/s:mungkin ade yg terasa,mungkin tidak...tetapi ape yg ak cube sampaikan adalah kenyataan...
ataupown kisah benar....mungkin anda pernah menjadi mangsa,mungkin anda lah pemangsa..
tapi setiap perkara yg kita lakukan mesti ade batasnyer....jika anda tidak pernah terkene,maka berjaga-jagala...tapi jika anda pernah  melakukan perkara tersebut...maka cepat2 la mohon kemaafan kepada mangsa tersebut...sekian,TQ(entry nie xder gambar yg sesuai,so ak just taip je...hehheehe)

Monday, December 19, 2011

HUKUM HUDUD-PERLUKAH ADA DI MALAYSIA???

hudud merupakan salah satu hukum2 jenayah islam....
hudud adalah   
sebagai keseksaan yang telah ditetapkan oleh nas-nas Al-Quran dan AsSunnah yang wajib dilaksanakan sebagai hak Allah S.W.T. Kadar hukumannya tidak boleh dipinda sama ada dikurang atau

 ditambah.



maksudnyer 

“Itulah hukum-hukum yang telah ditentukan. Oleh itu janganlah kamu mencabulnya, dan sesiapa yang mencabuli hukum-hukum Allah, maka mereka itulah orang-orang yang zalim”

mungkin ramai lagi yg kurang faham dengan konsep hudud nie....
jenayah2 islam atau konsep hukuman mengikut islam nie bole menyedarkan mana2 pihak
yg tidak mengambil berat tentang hukuman jenayah...

ramai yg kata hukum hudud menakutkan....
sbb ape nak ditakutkan???
ape yg nak ditakutkan ???
mungkin segelintir masyarakat islam di malaysia pernah melakukan kesalahan yg dikaitkan oleh hukum hudud???
jika  pernah melakukan kesalahan tersebut,maka cepat2 la bertaubat....
jenayah hudud hanya ade beberapa sahaja...:-
  1.  ZINA=(yg belum kawin disebat 100 kali) (sudah berkahwin direjam sampai mati)
  2. QAZAF(MENUDUH ORNG ZINA)=(SEBAT 80 KALI)
  3. MINUM ARAK=(SEBAT 40 KALI)
  4. MENCURI=(POTONG TANGAN)
  5. MEROMPAK=(jika membunuh maka hukumnya adalah bunuh,jika merompak sahaja maka hukumnye memotong bahagian tangan dan kaki secara bersilang seperti tangan kanan dan kaki kiri dan tangan kiri serta kaki kanan jika melakukan kesalahan buat kali kedua....jika hanya mengganggu ketenteraman awam maka dipenjarakan sahaja....)
  6. RIDDAH(MURTAD)=BUNUH (DIBERI TEMPOH TIGA HARI UNTUK BERTAUBAT)

GAMBAR DIATAS MERUPAKAN KATA2 YG DISAMPAIKAN OLEH BEBERAPA ORNG YG BERPENGARUH MENGENAI HUKUM HUDUD....

Persoalannyer??kenapa hukum hudud tidak bole dilaksanakan di malaysia....
ape yang perdana menteri kita takutkan???
ape kene mengene hukum hudud dengan agama dan bangsa lain????


HUKUM HUDUD hanya melibatkan penganut yang beragama islam sahaja,orang yg bukan islam tidak terlibat,kecuali jika mereka memilih untuk terlibat....
selain itu,hanya ornag islam yg telah dewasa dan sempurna akal pikiran saja yg terlibat...kanak-kanak dan yang sakit mental tidak terlibat sama sekali.....


dan bagi saya...hukum hudud memang perlu ada di malaysia....kerana untuk menyedarkan masyarakat tentang jenayah2 yg berleluasa di negara kita...dan menyedarkan golongan muda yg gemar bersosial....

p/s:mungkin bukan mudah untuk melaksanakan hukum ini.......
tapi ini mungkin jalan terakhir yg ada untuk menyedarkan
golongan2 yg memandang remeh tentang hal ini....SEKIAN
RENUNG-RENUNGKAN LA DAN SELAMAT BERAMAL

Sunday, December 4, 2011

adakah benda yg lebih berharga selain EMAS,INTAN DAN PERMATA????

assalammualaikum dan salam 1 malaysia......
Memang banyak artikel2 yg menyiarkan tentang barangan berharga seperti emas....
harga emas sekarang memang mahal dan ade yg mencecah RM300/gram...
bagi saya,memang emas itu berharga dan bernilai....
PERSOALANNYER,
ADAKAH BENDE YG LEBIH BERHARGA DARIPADA ITU????

saya pernah bertanyer kepada orng yg hidup serba kekurangan atau miskin dan die jawab dengan senyuman....
  • memang emas itu sangat2 berharga tapi sampai bile ia akan jadi berharga!!!!
  • bagi kami sekeluarga,kasih sayang,saling memahami,dan tolak ansur lebih berharga dari segala-      galanyer..
  • selain itu,berdoa kepada YANG MAHA ESA,SOLAT,BERPUASA DAN MENDEKATKAN DIRI KEPADA ALLAH SWT ADALAH SANGAT PENTING DAN BERNILAI DARI SEGALA-GALANYER,kerana ia sangat berguna untuk diakhirat kelak.....
bile ak dengar je jawapan die,ak terus terkedu dan terdiam seketika ....
baru aku sedar selama nie...ak hanya pentingkan duniawi sahaja....
dan ade bende yg sangat2 berharga selain emas permata...
 EMAS adalah barangan bernilai pada 
masa nie.....

tapi bagi sesetengah orang,keimanan adalah sangat2 berharga 
berbanding emas....
p/s: walaupun sekarang semua bende menggunakan duit tapi ingat,duit hanye untuk didunia sahaja...
        tapi ingat pahala amal jariah adalah untuk selama-lamanyer....

Wednesday, November 30, 2011

semangat gemuruh suara a.k.a semangat baru semester depan..

Salam 1 malaysia....
ntah kenapa otak ak nie mcm pelik cikit....
sbbnyer,bile time cuti sem rase mcm xsabar je nak blaja....
tpi bile time blaja,perghh kepala pk nak cuti je....
eh sialll puihhh.....
  
apepown..next sem,ak promise dekat diri ak,yg ak nak study hard cikit...
sbb sebelum nie,just rase nak enjoy je...
ak nak kurang kan sikit enjoy ak sem depan...lebih fokus awal2....
xlah kelam kabut bile nak final nanti....huhuhu
pepatah melayu ada berkata SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN...
(ntah bile masa plak ak pandai gune pepatah nie...hehhe)...

Yang penting skali....
ak akn datang dengan semangat yg baru untuk sem depan...hehehe
mungkin sebelum nie ak banyak wat hal....
tapi kali nie..ak akn berubah kearah yg lebih baik...
sebelum nie ak banyak bergantung kepada member2 ak
seperti apiz md nohsyazwan rodzi , putra dan rakan2 seperjuangan yg lain....

klau dieorang xtolong ak,maybe sampai bile2 kosong je otak ak nie....
semangat nie tiba2 je datang bile ak layan lagu gemuruh suara....hehehehe
tapi xper...mungkin da tibe masanyer,untuk ak buktikan kat sume orng yg ak 
mampu jadi yg terbaik satu hari nanti...insyaallah!!!!

gemuruh suara adalah inspirasi semangat baru ak....

P/s: ak harap ak bole capai impian ak satu ari nanti...insyaallah dengan izinNYA...
        ak akn buktikan yg ak mampu setanding dengan orang2 kenamaan....aminn!!!

Sunday, October 30, 2011

talam dua muka,aku benci orang macam nie!!!

entry nie...ak nak bercerita pasal sikap TALAM DUA MUKA....
korang tahu x ape makna talam dua muka nie...???
klau xtaw,maksudnyer orng yg berbuat baik kepada dua pihak yg bermusuh atau
BERBUAT BAIK DIHADAPAN ORNG SEDANGKAN DIBELAKANG MENGUMPAT,MENGUTUK
DAN MEMAKI HAMUN....
eh!!! silap la,nie KUIH TALAM

nie die talam dua muka,sebelah baik,sebelah mcm binatang!!!

bile ak pikir balik,orng mcm nie xlayak dipanggil kawan tp boleh dipanggil haiwan atau BINATANG..
memang bengang gile ak bile cite pasal sbb bende penah terjadi kat ak dlm masa terdekat nie la...
depan ak bkn main baik lagi mcm malaikat...orng tue2 ade kate,tp orng mude pown same"PIJAK 
SEMUT POWN XMATI"....tp klau dekat belakang,mengutuk sampai xingat dunia,sampai lupe pahala dengan dosa....klau xkenal xper la...nie member sendiri,layak ke dipanggil kawan...sumpah ak xkan maafkan 
budak 2 sampai mati...klau nak ak maafkan bole tp jumpe ak face to face,ckp ape yg xpuas hati...bende
bole settle la kalau bincang,nie tak,nak mengutuk je..dpt ape klau mengutuk...
masalah boleh settle kew....

bile ak perhatikan ak dpt tahu yg die suke mengata atau mengutuk...
bile die suke berbisik-bisik,ckp perlahan-lahan,konon nyer xnak bagi orng dengar la 2...
ape ko ingat ak nie suke kecoh2 kew???
ko 2 patut sedar diri...jgn carik kesalahan orng,diri sendiri pown xbetul....

yg kedua,bila aku dpt yg die nie talam dua muke,bila ak tidur(padahal ak pure2 tido je),mula la,
perangai setannyer kuar...konon2nyer nak pukul la,lempang la,debik la...
wei klau ko brani buat la...xyah nak pure2 baik...
lps nie klau ko ade masalah,sorry to say la,ak xkan tolong ko..pandai2 la ko 
settle la dgn die...

p/s: cite nie memang kisah benar,klau ade yg terasa,memang patutla...sape yg mkn cili terasa la
        pedasnyer...terus terang ak cakap,slagi xdtg mintk maaf dekat ak secara face to face...ak xkan
        maafkan ko walaupown ko mintak maaf melalui orng tengah,call atau mesej...hidup xkan tenang
        klau mempunyai perangai busuk seperti TALAM DUA MUKA..........

program tv!!! kebaikan atau sebaliknya???

klau kita lihat sekarang,banyak rancangan hiburan yg dikeluarkan berbanding rancangan ilmiah yg mendatangkan manfaat....
mengapa??
kenapa???
dan ape manfaat nyer???

xmustahil la,ramai remaja terpesong disebabkan hiburan yg terlampau banyak(termaksud aku)
mule2 rancangan realiti seperti..
AF
MENTOR
RAJALAWAK 
MAHARAJALAWAK
VOKAL-bukan sekadar rupe
dan bnyk lagi la yg sewaktu dgn nyer....

 maharaja lawak,minat gile ak...hahhaaha
 nie pown ak minat,sbb cungkil bakat sahaja bkn pade rupe....

bende diatas nie bole la dikatakn bagus,sbb dpt mencungkil bakat2 yg terpendam...
tapi sebenarnyer impak yg dpt dilihat apabila kanak2 dan remaja mula meluangkan
masa untuk menonton television untuk tempoh yg lama berbanding meluangkan
masa untuk belajar....skaligus dpt menjejaskan prestasi pelajaran mereka....
itu rancangan realiti belum filem lagi....

Filem skang terlalu banyak genre yg beunsurkan aksi ganas dan lucah.....
klau genre yg ganas sperti filem gangster,bunuh dan sebagainyer.....
klau lucah plak,memang banyak sampai ak lupe la tajuknyer....
tipu la klau ak sendri xpenah tengok bende 2.....tapi
xla sampai terpengaruh sehingga melakukan perkara2 yg dicegah oleh agama....

KL GANGSTER- da lebih 100 kali ak tengok movie nie....

yg nie...??????????

sekarang nie banyak jugak rancangan yg berunsurkan keagamaan,yg
mendatangka manfaat tetapi ak yakin hanya 50 peratus je yg suke
dan minat rancangan tersebut..dan kebnyakannyer orng dewasa dan
warga emas je yg minat rancangan tersebut...mungkin ade juga remaja
yg minat menonton rancangan tersebut...rancangan yg dimaksudkan adalah,
IMAM MUDA
USTAZAH PILIHAN
SEMANIS KURMA
FORUM PERDANA
dan banyak lagi la.......
rancangan realiti yg memecah tradisi....

memang banyak program tv sekarang nie...
tp kene tahu mane 1 yg bermanfaat atau tidak...
so,pilih la rancangan yg anda rase sesuai dengan diri anda.....

p/s: sebenarnyer ak pown minat rancangan realiti dgn filem bergenre aksi ganas.....
       nak wat macamne da minat!!!terpaksa la terima hakikat....huhuhuhu

Monday, October 24, 2011

aktiviti hujung minggu

fuhhh!!!balik2 je terus update blog...
ari nie ak nak cite pasal aktiviti ak pada hari minggu(ahad ler)
bersamaan 23/10/2011(da mcm nak wat laporan je,hahah)...

mcm biasa la pagi,mestilah bangun tido pastu mandi...ingatkan xde pape plan,
rupe2nyer ade,plan kitaorang pagi 2 lepak2 kat pasar pagi shah alam...sampai je terus pegi tengok baju,biase la banyak sale(memang la da name pown pasar confirm la murah2).....
tengok kasut la,boxer pown ader tp klau ak beli pown xgune,bknnyer muat pown....
jalan punyer jalan,tibe2 perut buat hal,bkn sakit tp lapaq...teringin plak nak makan nasi ambeng,tapi tengok2 
sume da abis,kempunan la ak huhuuuhhu....tapi ak terpaksa beli samosa untuk alas perut(tp sebenarnyer memang ak nak beli pown sbb nmpk sodap)..... 
time nak balik plak,ak terserempak dengan bdak2 uma yg lain...lps 2 kitaorang plan nak makan kat giant shah  alam,mkn nasi ayam je pown,bkn mkn western(nak jimat punyer pasal,klau x kfc la tempat ak)...
lps mkn kitaorang balik la,nak rehat kjp sbb penat jln kat pasar...



 nie salah satu baju yg member ak beli...cantik la jugak....


da puas rehat,tepat je pukul 4 ptg,ak plan plak nak pi Tesco shah alam(ala yg sebelah pusat
 akuatik PADE tu)...saje nak jalan2,ape orng kata window shopping,whatever la..ak bkn terer pown speaking nie...hehehhe...tp sebenar nyer ak da plan nak beli cover phone ak...hehehe...tengok punyer tengok
tetiba plak ak berkenan dengan 1 cover phone nie..memang 1 je yg cantik,yg lain 2 hampeh....ak terus je beli...bile pakai je,perghhh memang matching la comel je...hakhakhak...lps beli je tanpa membuang masa kitaorang terus je balik!!!!sbb we got another plan to do!!!!

 yang nie la cover yg ak ckp 2,yg warna kuning 2..lawa x???
hehhehe,yg biru sibok je....nie site yg depan!!!

yg nie site blakang,memang comel la...hahahahah

sampai je uma,kitaorang mkn dulu....
siap je makan,kitorang terus gerak for the next plan....
next plan is going to PAS for Karaoke.....yahoooo!!!!
ini la saat2 yg kutunggu sbb da bape bulan ak xkarok,
ilang sume nada suara ak yg merdu...hahahahaha..
so,ini la masenyer tuk ak kembalikan kemerduan suara ku...hihihihi

 time tengah karok2,lepas tension....

da nak balik nie,sudah penat!!!

lps je karok bagai nak pecah tempat karaoke 2...kitaorang terus je balik sbb ade match bola MAN U vs MAN CITY....sampai je uma dak2 lain terus gi mamak...tp ak malas la plak...
ak balik uma mandi n then terus mengadap netbook...wat pe lagi berfacebook n berblogging la....hehehe
skang nie ak da mengantuk sbb letih,so smpai sini je la celoteh ak walaupown mata da penat,ak tetap nak update blog nie...huhuhuhu

see ya...........

Sunday, October 16, 2011

gemuk????kekurangan atau kelebihan...tiada siapa yang tahu!!!

berdosa ke kalau jadi gemuk???
kenapa orng gemuk selalu dihina???
kenapa gemuk selalu jadi bahan ketawa???
apa salah orng gemuk seperti ak???
orng mcm ak nie menyusahkan idup orng lain kew???


sebenarnyer gemuk da sebati dgn ak...
ak da xkisah orng nak panggil ak gemuk kew,tembam kew,montel kew!!!
ak xrase papew pown,
tapi kadang kala,ak rase sedih dan terkilan...
tp ak xpenah tunjuk pown rase sedih...
ak pendam je....

mungkin sbb ak banyak kekurangan berbanding kelebihan....
ak xbole berlari mcm orng lain,
klau berjalan mesti banyak kuar peluh,
cepat penat,
ruangan terhad,dan
yg paling sedih dan selalu terasa ati pasal pakaian...
sbb bile ak kuar dgn kawan2,dieorang mesti pegi butik baju,
nak tengok baju yg lawa2...ak hanya mampu melihat gelagat mereka membelek-belek baju
tp disudut ati nie,teringin jugak nak beli baju mcm dorang,tp apakan daya
saiz ak memang x dijual...urmmm

tp ak da biase bile orng ramai pandang serong kat orng sperti ak....
nak watcamne...mulut orng x leh tutup,yg penting sabar...2 je yg mampu ak lakukan...
ak penah cube untuk mengurangkan berat badan...tp sia2 je usaha 2....huh!!
perasaan hampa + sedih = kecewa...

nak cerita pasal kelbihan orng mcm ak,tp ak xde kelebihan...
tp kebanyakkannyer...
ramai gak orng takot bile jumpe orng berbadan besar....
ade orng kata besar nie comel...
ade yg kata orng gemuk nie suke membuli...
tp bagi ak ia sebaliknyer...
ramai beranggapan orng seperti ak nie menyusahkan ramai orng....

orng seperti ak ade ati dan perasaan juga seprti orng lain,
orng seperti ak juge mempunyai naluri idup seperti orng biase,
tapi kenapa ak sering diketawakan???kenapa??kenapa???

mungkin dieorang xpenah duduk ditempat ak???
mungkin dieorang xpenah faham perasaan orng mcm ak???

orng mcm ak juga mempunyai perasaan sedih,kecewa,gembira,
ingin disygi,ingin menyangi,ingin dicintai dan ingin mencintai....
mungkin korang bole pikirkan....
sbb korang diberikan akal untuk berfikir...
dan cube la korang paham perasaan orng seperti ak...
ak bkn inginkan simpati atau perhatian!!!
ak xkisah dikutuk,dicaci atau dihina...sudah lebih 10 tahun ak menghadapi dugaan ini...
perasaan rendah diri sudah tiada dlm hidup ak...
tp cube fikirkan perasaan orng lain yg GEMUK seperti ak...
gemuk bukan la satu kesalahan besar dlm dunia......gambar ak..

SEKIAN,tq....

Monday, October 10, 2011

hati busuk kew busuk hati...

FUHH!!!tetiba je dpt idea nak wat entry baru.....
OPSS,lupe lak..assalammualaikum....hehehe
bkn nak mengutuk,
bkn nak mmburuk-burukkan,
dan bukan nak mengata,
tapi ak nak bercerita,
sbenarnyer,banyak perubahan kepada orng melayu sekarang...
ape yg ak nak gtau nie pasal manusia yg bermuke cantik/hensem,yg mempunyai perangai 
bkn mcm manusia,korang mesti xpaham kan!!!
meh ak terangkan,perasaan busuk hati,hasad dengki,cemburu yg melampau2(tp klau cemburu psal pelajaran xpe,sbb bende 2 bagus,tp jgn wat bende bodoh da la..hehehe)
Kebanyakkan orng yg berperangai seperti nie,tergamak melakukan perkara2 diluar kawalan,atau berbahaya
contohnyer,mencederakan seseorang yg die xsuke,merosakkan harta bende,ade yg cube mengancam nyawa mangsa serta keluarga mangsa dan yg paling menyedihkn,ade yg sanggup melakukn pembunuhan... 
sekiranyer busuk ati nie wujud pada seseorang,akn menyebbkn orng itu tidak suke sesuatu kebaikn atau kelbihan yg diperolehi oleh hamba ALLAH yg lain..dan bile ade sesiape yg menyebut atau memuji hamba ALLAH tersebut,hati nyer menjadi resah,sempit dan gelisah bile mendengar mengenainyer...tapi apabila die tahu orng yg dibencinyer menerima nasib malang atau ditimpa musibah,die akan berasa seronok,gembira,dan senang hati...
manusia nie tidak mempunyai perasaan,diberikan akal fikiran tetapi tidak tahu menggunakannyer,
tindak tanduk nyer bagaikan dikawal oleh nafsu syaitan,dan membolehkan die terjerumus ke lembah yg sesat dan diketuai oleh syaitan2 yg durjana...perlakuannyer juga bagaikan lembu dicucuk hidungnyer...mengikut saje bisikan syaitan yg dilaknat ALLAH....
kita boleh mengelakkan perasaan hasad dengki nie dgn cara :- 
  1. mempunyai atau mempelajari tentang ilmu2 asas islam....
  2. melakukan kebaikan dan menjauh kan perkara2 negatif..
  3. sentiasa mendekati dgn ALLAH...
  4. sentiasa mengingati mati...                        
sebenarnyer banyak lagi cara untuk kita mengelakn perasaan dengki nie...tp ak cume taw 4 je...hehehehe
mungkin disbbkan teknologi canggih pada zaman skang yg merupakn slah 1 punce
terjadinyer perasaan dengki nie...wallahualam!!!!!
k lar,smpai sini je la pasal kes busuk hati...klau ade entry baru..ak post la...
k,see yaa!!!

Sunday, October 9, 2011

KAWAN ATAU SAHABAT

mungkin kowang penah dengar ayat "berkawan biar beribu,berkasih biar 1" tp bkn mengenai "kasih" yg ak nak cite...ak nak cite mengenai kawan...kowang taw pe tu kawan ?? kowng taw pe tu kawan baik?? dan kowang taw pe makne kawan sejati????ak taw xsume taw pasal 2...dan ak yakin yg taw hanya 1 dlm 1000
orng je...
ADE orng lebih pentingkan kawan dari kekasih,
ade orng lebih pentingkan kawan dari dirinya sendiri,
ade orng lebih pentingkn kawan dari segalanyer,
dan ade yg berkata "biar putus cinta,jgn putus kawan"...
Apa erti kawan ?
Jika tidak suka menolong

Apa erti kawan ?
Jika asyik bermasam muka

Apa erti kawan ?
Jika kejujurannya dipertikaikan

Apa erti kawan ?
Jika tiada rasa sayang

Apa erti kawan ?
Jika tiada belas kasihan

Apa erti kawan ?
Jika kebaikan tidak dinilai

Apa erti kawan ?
Jika diri tiada teman ....
kawan sekarang cume ade bile kita tengah senang je...

bile kita susah,die hilang begitu saja....
macam 2 namenyer kawan....
klau hak kita,die bole guna untuk kepentingan diri...itu xpe,demi kawan...
tapi klau kita nak pinjam sesuatu barang,misalnyer kereta,die xbagi,bknnyer pinjam free2..
minyak kita isi la....tapi die langsung xlayan...
tapi 2 la kenyataannyer....kwan jenis ape 2????
mungkin bende nie pernah terjadi dalam hidup korang....ak da pernah alami bende nie...
PERSOALANYER!!!!
ADAKAH ANDA MERUPAKAN SALAH SEORANG KAWAN YG BAIK?????
ATAUPUN 
SALAH SEORANG KAWAN YG SELALU MENGAMBIL KESEMPATAN TERHADAP KAWAN ANDA????
ATAU 
SEORANG YG KAWAN MAKAN KAWAN????
mungkin diri anda sendiri bole jelaskan sikap anda sebagai seorang KAWAN!!!
ape2 pown LU ORANG PIKIR La SeNDiRi!!!!!!!!

Friday, July 22, 2011

PUASA

Ramadhan bakal menjelma....1 OGOS 2011.....tarikh yg dijangkakan bermulenyer bulan puasa....Bulan yg penuh rahmat untuk umat NABI MUHAMMAD (S.A.W)....ataupun untuk orng ISLAM SEdunia ...
Banyak kelebihan puasa dan bulan ramadhan serta kelebihan berpuasa dibulan ramadhan...

ANTARA KELEBIHAN PUASA ADALAH :-
1- Dapat mendekatkan diri kepada ALLAH
    ALLAH berfirman
       ” Lelaki-lelaki dan perempuan yang berpuasa, lelaki dan perempuan yang menjaga kehormatannya, lelaki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah telah menyediakan bagi mereka keampunan dan pahala yang besar ” [Al-Ahzab : 35] dan 
Dan berpuasa lebih baik bagimu jika kamu mengetahui ” [Al-Baqarah : 184]

2-Puasa mengawal syahawat
   Nabi bersabda
       : ” Wahai pemuda-pemuda! Barang sesiapa antara kamu berkemampuan, maka berkahwinlah, kerana pernikahan itu menundukkan pandangan dan memelihara kehormatan, dan barang sesiapa yang tidak mampu, maka hendaklah dia berpuasa kerana puasa itu adalah perisai (memutuskan syahawat) ” [HR Al-Bukhari : 5065, Muslim : 1400]

3-puasa dapat menyelamatkan seseorang drpd  neraka
    Nabi bersabda
     ” Tidaklah seorang hamba berpuasa sehari di jalan Allah, kecuali Allah akan menjauhkan dia (kerana puasanya) dari api neraka sejauh tujuh puluh tahun ” [HR Al-Bukhari : 2840, Muslim : 1153]  dan
    ” Puasa adalah perisai, di mana seorang hamba itu berperisai dengannya dari api neraka ” [HR Ahmad : 15299, Lihat Shahih Attarghib : 970]

4-Puasa menjanjikan syurga
    dari abi umamah,beliau berkata
         Wahai Rasulullah! Tunjukkan kepadaku, amalan yang boleh membawaku kepada syurga,
Nabi bersabda : ” Ke atasmu puasa, tidak ada amalan yang sama dengannya ” [HR Annasa'i : 2220, Lihat Shahih Sunan Annasa'i : 2097]
      

KELEBIHAN BULAN RAMADHAN


1- Bulan yg diturunkan padanya AL-QURAN
    ALLAH BERFIRMAN
        ” Bulan ramadhan, bulan yang diturunkan padanya (permulaan) Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara haq dan batil), barang siapa antara kamu yang hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah dia berpuasa pada bulan itu..” [Al-Baqarah : 185]
2-bulan yg terdapatnyer kejadian LAILATUL QADAR
   ALLAH berfirman
       ” Sesungguhnya, kami telah menurunkannya (Al-Quran) pada lailatul qadr. Dan tahukah kamu apakah lailatul qadr itu? Lailatul Qadr itu adalah lebih baik dari seribu bulan ” [Al-Qadr : 1-3]

3-Bulan yg mengurung syaitan2,pintu2 syurga dibuka dan pintu2 neraka ditutup rapat
    Nabi bersabda
      ” Apabila tiba ramadhan; telah dibuka pintu-pintu syurga, telah ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan ” [HR Al-Bukhari : 3277, Muslim : 1079]

KELEBIHAN BERPUASA  DIBULAN RAMDHAN
1-Puasa dibulan ramdhan menjanjikan pengampuna dosa
   nabi bersabda
    ” Barang sesiapa yang yang berpuasa ramadhan kerana didorong oleh iman dan mengharapkan keredhaan Allah, maka diampunkan baginya dosa-dosanya yang lalu ” [HR Al-Bukhari : 38, Muslim : 175]
2- Puasa dibulan ramadhan menjanjikan syurga
   nabi bersabda 
     ” Barang siapa yang beriman dengan Allah dan Rasul-Nya, dan mendirikan solat, dan berpuasa di bulan ramadhan, maka telah layak baginya untuk dimasukkan oleh Allah ke dalam syuga “
[HR Al-Bukhari : 2637]

P/s: Kelebihan ini ak kongsikan untuk korang supaya korang dpt manfaat...bende nie bkn tuk korang je tp
tuk diri ak jugak sbb ak pun manusia biasa gak yg penah melakukan dosa dan penah gak ponteng puasa..hehehehehe..sama2 la kita amik pedoman nie...renung2 kan lah dan selamat beramal...
dan aku nak UCAPAN kan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK..puasa 
jgn xpuasa taw....eheheeheh

Friday, June 24, 2011

KALAU lah AK SEORANG ARTIS

NTAH nape la ak tetibe wat statement mengarut ni!!!!
secara jujurnyer la...ak memang teringat nak jadi artis.....tp persoalannyer bole kew???
ntah la..ak sendiri pown xtaw...hahaha...tp ade orng kate nothing is impossible!!!!klau ade rezki insyaallah...
tp bagi ak ini mustahil la...sbb ak xde bakat..nak jadi penyanyi???suare xla merdu mcam HAZAMA..
tp sedap didengar la..hakhakhak...(perasan suda)...nak jadi pak lawak???lawak bodoh bole la
ak wat...2 pown blum tentu orng glak...hmmmm...mcmne plak klau actor???mungkin bole kot...mungkin la!!!
hehehehehe...ishh..tak2..ak da la x macho n hensem...tapi comel 2 ade kot!!!hahaha..badan ak pown
bkn taff mcm pelakon KL GANGSTER(Aaron AZIZ)...GEMPAL ade la mcm bob ku2...mcm ne nak jadi hero...hahahaaha

 Aaron aziz!!!!

Bob kuman

Tapi klau ak artis..ak nak jadi mcm TONY JAA....korang kenal x???ala yg belakon cite ONG BAK tu..
tp 2 orng thailand...klau orng malaysia ak pilih ROSYAM NOR...sbb die serba boleh...hehehe
mungkin mustahil klau ak ,nak jadi mcm dieorang la...tp mengikut imaginasi ak...ak nak jadi artis 
yg serba bole...pandai menyanyi...boleh wat lawak..yg penting lakonan mantap...
baru sesuai bergandingan dgn heroin pilihan ak...LISA SURIHANI..hikhikhik..
tp yg paling syok dpt belakon cite KL GANGSTER 2...jadi pembantu Malik(Aaron aziz)...bergandingan dengan Aaron jadi penyelamat...hahahha....

 LIsa SUrihani
 tony JAA
ROSYAM NOR
tu klau belakon..klau menyanyi ak nak duet dgn stacy..hahah..artis hollywood plak dgn
 rihanna la...baru syok..xpun lady gaga...hakhak..klau melawak lak..ak nak bergandingan dgn NABIL...
tubuhkan kumpulan lawak...nak klah kn JOzAN....kesian nabil xde partner...huhuhuhu...
 JOZAN
NABIL

da la...malas ak nak layan otak ak yg gile skang nie...kang nanti melalut2 ak cite...
arghhhh...letih suda..k la..sampai sini je ak nyer imaginasi..k bye...
P/s: cite nie hanya la grauan je...xde kene mengena dgn mane2 pihak2...
       hope...impian nie jadi kenyataan..hehehehehe..