Total Pageviews

Sunday, December 25, 2011

haram mengucapkan selamat hari natal

bile tengok je tarikh 25/12/2011...
ak terus on9 facebook...sangkaan ak memang tepat...
ramai yg wat status mengenai hari natal....
ade yg wish "merry chirsmas",ade yg wat "to my non muslim friends,merry crismass"

dan kebanyakkan yg update adalah orang melayu islam....
tapi xtaw la die melayu islam ke bukan.....
tapi ade statement yg menyatakan haram bagi kita orng islam,mengucapkan "selamat hari natal"

Penting!! Seorang bekas biarawati kristian yang masuk Islam memberitahu dalam ceramahnya, HARAM bagi seseorang umat Islam untuk ucap Merry Christmas..ini kerana ia bermaksud Sejahtera Keatas Tuhan Jesus (NAUZUBILAH) Sebarkanlah perkara ini, berdosa kita jika tak sampaikan benda yang hak.. (NAUZUBILLAH)


ingatkan bile statement 2 keluar...xder yg wat status...
tapi makin banyak plak...
bile ade yg tegur mula la melenting...

contohnyer:-

"aku cume wish je bkn sambut pown",

"wish bkn nyer haram pown,sambut yg haram",

"xyah nak tunjuk baik sangat la,mcm xpernah wat dosa",

banyak lagi la orng yg xpaham bahase nie....

nak kate budak2 sume nyer da akil baligh...muke da tue2...

der,hormat la sikit lu punyer bangsa dan agama...

klau kita sendiri penganut agama islam x hormat agama sendiri...

mcm mane orng nak hormat agama kita...






#apepown...peringatan nie bukan tuk korang yg beragama islam je tapi tuk ak gak...
ak nie bukan alim sangat pown,tapi cume nak kongsi cerita je....ejaan krismas
ak sengaja ubah2...so,harap2 jgn la ade orang islam mengucapkan kata2
yang tidak bole diucap ataupown HARAM#






2 comments:

  1. welcome fiza nurani....
    biase la ....melayu mudah lupe...hehehe

    ReplyDelete

rasa-rasa diri anda kacak/cantik sila la komen..thanks